joi, 15 martie 2012

ANI cere destituirea deputatului Florin Paslaru intrucat este incompatibil

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a inaintat Camerei Deputatilor un raport potrivit caruia deputatul Florin Paslaru se afla in stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel ca se impune eliberarea din functia publica detinuta, in acest caz fiind sesizat si Parchetul ICCJ, informeaza Mediafax.

Raportul de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate la data de 7 noiembrie 2011, prin care s-a constatat incalcarea de catre Florin Costin Paslaru, deputat PSD de Galati, a dispozitiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese in materie administrativa, a ramas definitiv prin necontestare, potrivit art. 22, alin. 1 si 2 din Legea 176/2010.

Avand in vedere ramanerea definitiva a raportului de evaluare, Agentia Nationala de Integritate a solicitat, in temeiul dispozitiilor art. 23 din Legea 176/2010, introducerea actiunii in constatarea nulitatii absolute a contractelor incheiate de catre Florin Costin Paslarucu incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese.

Potrivit legii, in cazul unui conflict de interese, daca au legatura cu situatia de conflict de interese, toate actele juridice sau administrative incheiate direct sau prin persoane interpuse, cu incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese, sunt lovite de nulitate absoluta. "Actiunea in constatarea nulitatii absolute a actelor juridice sau administrative incheiate cu incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese poate fi introdusa de Agentie chiar daca persoana in cauza nu mai detine acea functie. Instanta va dispune motivat, pe langa constatarea nulitatii absolute, si repunerea partilor in situatia anterioara", mai prevede legea.

In vederea declansarii procedurilor pentru eliberare din functie, aplicabile demnitatii de deputat, ANI a comunicat Camerei Deputatilor raportul de evaluare a conflictului de interese, in cazul lui Florin Costin Paslaru.

Potrivit Legii 176/2010, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din functie".

Persoana eliberata sau destituita din functie sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva, sau a incetarii de drept a mandatului.

In conformitate cu prevederile art. 29, alin. 3 din Legea 176/2010, "neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand raportul de evaluare a ramas definitiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune".

La data de 7 noiembrie 2011, ANI a constatat faptul ca Florin Costin Paslaru, deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Florin Alexandru Ioan Paslaru, incepand cu anul 2009 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 18 Galati, incalcand, astfel, prevederile Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Beneficiul patrimonial obtinut, incepand cu anul 2009 - prezent, de catre fiul lui Florin Costin Paslaru a fost de 21.662 Lei (aproximativ 5.158 de euro).

ANI a dispus si sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la posibila savarsire de catre Florin Costin Paslaru a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul penal, dosarul aflandu-se in instrumentarea parchetului.

Persoana eliberata sau destituita din functie sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva, sau a incetarii de drept a mandatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu